història: EL BÀSQUET A BLANES

El C.B. Blanes va ser fundat el mes de març de l’any 1958, malgrat ser aquest l’inici oficial del club, no ho és de la pràctica d’aquest esport a Blanes.

039-02Els anys 30, 40 i 50 grups de joves que provenien del moviment associatiu local són els que varen introduir el bàsquet en la pràctica esportiva del, llavors, poble de Blanes.

La història del C.B. Blanes està marcada per la perseverança de les diferents persones que han estat membres de les diverses juntes directives i per la col·laboració voluntària i desinteressada de centenars de blanencs que han anat estimant el bàsquet durant la seva història. Sense aquesta actitud hauria resultat impossible que en molts moments difícils el bàsquet continués a Blanes.

Malgrat els episodis de dificultats, és molt més just presentar el C.B. Blanes com a pioner del bàsquet a la província de Girona. Club destacat en la seva vessant social i de promoció de l’esport organitzant a banda dels partits, trobades, celebracions, actes culturals i un seguit d’esdeveniments dirigits a la promoció de valors i actituds en favor del creixement del Blanes esportiu. 

Per la història del club hi han passat diferents juntes directives encapçalades per un total de 11 presidents, totes aquestes juntes amb el suport dels diferents ajuntaments de cada època, i amb un ideal clar que permet dir que el bàsquet a Blanes forma part de la història de la vila.

PISTES DE JOC
La primera pista de joc no és fixa i s’utilitza la plaça d’Espanya i la pista del Col·legi dels Padres.

002L’any 1958 l’ajuntament cedeix l’ús del terreny final del passeig de mar, inicialment sobre terra i posteriorment enrajolat per poder participar en competicions oficials, i al poc temps envoltada durant els partits amb un tancat desmuntable.

L’any 1972 es construeix el primer pavelló poliesportiu de Blanes; ubicat en el que aleshores era les afores del poble, permet al club engegar nous projectes i mantenir a l’entitat en la situació capdavantera de la província.

L’any 1983 es reestructura la zona esportiva i l’annex al vell pavelló i es construeixen les instal·lacions que són utilitzades per tots els equips del club fins un nou canvi d’emplaçament.

L’any 2011 es va inaugurar la Ciutat Esportiva. Un complex esportiu de primer nivell que aglutina en un mateix espai totes les disciplines esportives que es practiquen al municipi.

EQUIPS
Des de l’inici el Club Basquet Blanes ha volgut incorporar el màxim nombre de practicants de l’esport. Les activitats de captació de jugadors/res i la relació amb l’àmbit escolar ha nodrit les diferents plantilles. Des de l’any 1984 l’Escola de Bàsquet Blanes permet als nois i noïes de Blanes entra a formar part de la família del bàsquet.

El nombre d’equips ha variat segons les èpoques, del primer i únic equip sènior masculí de l’any 58, s’ha passat a més d’una veintena d’equips federats (masculins i femenins, de les diverses categories) i als més de 300 nens i nenes de l’escola de bàsquet de l’actualitat.

La incorporació dels equips femenins a l’entitat es produeix l’any 1990 amb la fusió de l’A.E. Blanes, fet important en la història del club perquè provocarà l’augment de la massa social i grans èxits esportius.

COMPETICIONS
La història del Club Bàsquet Blanes, a nivell estrictament competitiu, donen lloc a resultats diversos. 

Els èxits oficials més rellevants es donen en categories del bàsquet base (campionats de lliga provincials, copes provincials, participació en fases sectors de nivell estatal, etc..), a nivell sènior l’equip masculí aconsegueix jugar la promoció d’ascens a 2ona divisió nacional la temporada 1973-74 i l’equip femení juga una temporada a 2ona divisió nacional.

La proximitat geogràfica, l’afany de la directiva de promoció seriosa del bàsquet i el baix nombre d’equips en la província de Girona fan que el club mantingui durant anys la plaça en les lligues de la província de Barcelona. 

Les primeres competicions entre equips locals serviran per a apuntalar la primera plantilla que l’any 59 jugarà a la Lliga O.A.R. (Obra Atlético-Recreativa Diocesana). En aquest primer any de competició l’equip sènior masculí va queda 4art classificat de la 2ona categoria, fins l’actual situació del equips sèniors que participen a les lligues de 1era catalana i 2ona catalana.

El club ha mantingut els equips sèniors en diferents lligues al llarg d’aquests anys: 
– Lliga O.A.R. 1era i 2 ona categoria 
– Lliga 3era divisió Nacional
– Lliga 1era catalana
– Lliga 2ona catalana
– Lliga Copa Catalunya

Pel que fa a competicions no oficials, el C.B. Blanes ha participat en centenars de tornejos i celebracions esportives. A finals dels anys 60 principis dels 70 participà en les edicions del Trofeu Ajuntament de Blanes que l’enfrontà a equips de primera divisió nacional (Joventut de Badalona, Combinats de primera divisió i equips estrangers), 

Una de les anècdotes més recordades és la participació en un partit amistós l’any 1965 en els hangars del portaavions “Saratoga” de la US Navy contra l’equip americà del mateix vaixell.

L’ACTUAL C.B. BLANES
Malgrat que el bàsquet blanenc té una història de més de 60 anys, és en els darrers 15 anys que l’evolució de l’entitat porta al club a una estructura moderna on els àmbits i objectius de treball estan molt definits. Així doncs, l’estructuració en àrees econòmica, social i esportiva rellança el club i l’apropa, tot i ser amateur, a organitzacions modernes de clubs esportius. 

La junta directiva actual està presidida pel Sr. Joan Burcet i Tordera, aquesta junta està al capdavant del club des de l’any 2020. La solidesa del projecte de bàsquet de l’entitat es basa en la implantació d’un model de gestió que crea grups de treball dedicats a objectius concrets, intentant involucrar persones diferents en cada ocasió, és a dir l’entitat ha aconseguit recuperar l’esperit de club i de participació voluntària a nivells on fins ara no s’havia arribat, mobilitzant persones i entitats diverses.

El gruix del projecte del Club Bàsquet Blanes està dirigit a la promoció del bàsquet base, en aquest sentit destaquem:
  • Les escoles de Primària de Blanes, l’Ajuntament, el Consell Comarcal de La Selva i el C.B. Blanes organitzen conjuntament activitats de bàsquet a l’escola. El minibàsquet com activitat extraescolar, lligues locals de PreMini i Minibàsquet mixtes i entrenaments oberts, són la cristal·lització, fins al moment, de la voluntat del Club per a la promoció d’aquest esport. El C.B. Blanes es fa càrrec de la coordinació esportiva en quan a entrenaments i partits, amb monitors i entrenadors del Club, tots ells titulats.
  • Celebració de la diada del 3×3 escolar a les places de la vila.
  • Sortides organitzades a partits de bàsquet ACB, per a tots els nens i nenes dels diferents equips, estades esportives d’equips, activitats relacionades amb el bàsquet en èpoques de vacances escolars,…
 La dimensió social del club, també ha crescut en els darrers anys. Lògicament empès pel creixent nombre d’activitats de promoció del bàsquet s’ha trobat suport econòmic i suports d’entitats, i del poble de Blanes a través del seu Ajuntament. 

INFORMACIÓ !

Hem actualitzat la nostra POLÍTICA DE PRIVADESA. Us instem a revisar-la abans de visitar el nostre lloc web.