La Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), juntament amb l’Escola de Directius de Clubs (EDIC), impulsa una nova edició intensiva de formació a través del ‘Curs per a la prevenció, detecció i intervenció en casos de discriminació, assetjament o abús en les entitats esportives‘. Aquesta pionera càpsula formativa que es desenvoluparà del 27 de novembre al 18 de desembre i disposarà d’una sessió presencial (11 de desembre), permetrà atorgar eines i d’altres recursos als clubs i entitats esportives en el complint de la legislació vigent en aquesta matèria.
L’objectiu del curs, que està dirigit a directius i directives, entrenadors i entrenadores i personal tècnic dels clubs i entitats esportives, és la formació dels participants com a delegats i delegades de protecció, una nova figura per a prevenir, detectar i intervenir en aquests casos, en un únic protocol relatiu a les diferents legislacions i personalitzat per a cada entitat esportiva. El preu total de la formació és de 120€. El 50% d’aquest import està subvencionat per l’FCBQ.
L’Escola de Directius de Clubs (EDIC) és un projecte fruit de la suma d’esforços de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i EUNCET Business School (EUNCET), amb el suport del Departament d’Esports de la Generalitat de Catalunya, per a oferir a les juntes directives dels clubs esportius catalans, una formació i recursos específics, que els ajudi a millorar la gestió dels seus clubs esportius.
INSCRIPCIONS Curs de prevenció de violències en l’esport
Qui és un delegat o una delegada de protecció?
Seguint la legislació vigent de l’article 48.1.c de la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència (LOPIVI), estableix la necessitat de designar la figura del delegat o delegada de protecció al qual les persones menors d’edat puguin acudir per expressar les seves inquietuds i qui s’ha d’encarregar de la difusió i el compliment dels protocols establers, així com d’iniciar les comunicacions pertinents en els casos en què s’hagi detectat una situació de violència sobre la infància o l’adolescència.
El PERFIL del delegat o delegada de protecció ha de ser el d’una persona amb capacitat d’escolta i, al mateix temps, capaç de prendre decisions. L’organització l’escollirà segons les seves capacitats i formació, i dedicarà part de la seva jornada laboral a aquesta tasca. Haurà de fer la formació que s’estableixi sobre aquest tema, que ha d’incloure la perspectiva de gènere i ha de tenir en compte les diferents formes de violència i d’assetjament.
Algunes de les seves FUNCIONS seran:
- Coordinar el treball de l’entitat en matèria de prevenció de les violències i protecció de la infància.
- Oferir una escolta activa.
- Assessorar i donar suport a l’entitat en temes de circuits, àmbit judicial, coordinacions amb serveis externs, entre altres.
- Ser la persona interlocutora amb l’administració i el sistema de protecció per demanar informació i assessorament.
- Ajudar en la presa de decisions en casos d’indicis de situacions abusives, maltractaments o altres tipus de violències que puguin patir els infants i els adolescents que participen en les activitats esportives.
- Acompanyar en el procés d’informació / notificació de les situacions de violència que haurà de dur a terme l’òrgan de govern de l’entitat.
- Fer un seguiment dels casos notificats i un informe anual de totes les intervencions realitzades.
- Assegurar-se que les noves incorporacions de personal reben el Protocol en el marc de protecció d’infants i adolescent davant les violències en l’àmbit esportiu i signen el document d’acceptació.
Dates clau del curs
- Introducció al curs: dimecres 27 de novembre (de 15h a 16h), a través de videoconferència.
- Seguiment de primers temes: dimecres 4 de desembre (de 15h a 16h), a través de videconferència.
- Sessió presencial: dimecres 11 de desembre (de 15h a 20h), a EUNCET-Can Dragó.
- Seguiment final: dimecres 18 de desembre (de 15h a 16h), a través de videoconferència.